index | reclama | contact

Categorii




Parteneri

Produse naturiste
ziare
Curs BNR
Vremea (prognoza meteo)
Cadouri

lenjerie intima

dictionar englez roman

anunturi gratuite

anunturi auto

Sfatul zilei

Ceapa se caleste in putin ulei cu apa, pentru a elimina efectele toxice ale prajirii cepei numai in ulei.


Sanatatea in alimentatie

Zilnic organismul nostru are nevoie de energie si viata. Cum ne protejam organismul? Foparte simplu, ii asiguram cantitatea corespunzatoare de nutrienti.

Zilnic organismul nostru trebuie sa ingereze glucide, proteine, fibre si grasimi.

 

GLUCIDE

O masa fara glucide este o masa necorespunzatoare bunei dezvoltari a organismului. Glucidele sau carbohidratii conduc la formarea glucozei in organism. Glucidele se gasesc in cereale integrale si legume ( cartofi, porumb, mazare, fasole) dar si in fructe si in fainoase. Specialistii nutritionisti ne indeamna sa facem insa deosebire intre glucidele bune ( legume, fructe) si cele proaste ( fainoase).

Glucoza este necesara functionarii organismului. Daca organismul nu primeste glucide, cantitatea de glucoza se epuizeaza in 12 pana la 18-19 ore. Asta poate provoca dezechilibre si carente ale organismului . Glucidele trebuie sa constitute 50% din alimentatia zilnica, cam 400 grame de glucide pe zi.

 

PROTEINE

Proteinele sunt elementele cheie in crestarea si dezvoltarea masei musculare. Proteinele sunt absolut necesare in cazul sportivilor si oamenilor foarte activi care consuma multa energie. Proteinele ajuta in refacerea tesutului muscular.

Proteinele se gasesc in:

lactate(ou, lapte,, branza de vaci, casacaval, soia), carne, peste, cereale integrale, legume ( fasole), cartilagii, fainoase ( paine), nuci.

Daca omitem sa inseram proteine in organism efectele sunt destul de greu de reparat: anemie, senzatie de oboseala cronoca, incetinirea procesului de crestere ( la copii), micsorarea masei musculare dar si probleme interne, la glande, denaturarea pieluu, caderea unghiilor si a parului.

Atentie!! Proteineke trebuie preluate din alimentele corespunzatoare in cantitatile optime, un surplus de proteine ducand si el la dereglari ale metabolismului, exces de toxine, probleme digestive, probleme cu rinichii si ficatul.

Cantitatea corspunzatoare de proteine pe zi este de 1 g de proteine la 1 kg, greutate corporala. Niciodata nu trebuie insa sa se ajunga la sub 40 de g de proteine pe zi.

 

FIBRELE

Fibrele previn dereglari ale organismului precum: constipatia, obezitatea. Evident in cantitati limitate de normele de nuntritie. Lipsa fibrelor provoaca asadar probleme digestive, cardiopatia ischemica, diabet. Norma zilnica de fibre trebuie sa fie de 30 de grame la femei si 40 la barbati.

Fibrele se gasesc in painea neagra cu seminte seminte, cereale, orezul brun, legume si fructe proaspete.

 

GRASIMILE

Grasimile sunt formate din acizi grasi inserati in organism prin alimetatie. Grasimile ajuta la un bun proces de absorbtie a vitamilelor. Exista grasimi bune si grasimi rele. Grasimile rele sunt cele saturate, care se gasesc in carnea grasa, unt.
            Grasimile bune sunt: nuci, lune, ulei de masline extravirgin, peste gras(somon, macrou).

Grasimi saturate (rele): margarina, unt(in exces), uleiuri rafinate, grasimi animale.

 

            Cum aflam cata grasime conine un preparat? In general trebuie sa scrie pe punga. Daca ne gandim ca la 1 g de grasime sunt 9 calorii, atunci e evident ca nu rebuie sa depasim prea multe grame de grasime.