index | reclama | contact

Categorii




Parteneri

Produse naturiste
ziare
Curs BNR
Vremea (prognoza meteo)
Cadouri

lenjerie intima

dictionar englez roman

anunturi gratuite

anunturi auto

Sfatul zilei

Spaghetele vor capata un gust si o aroma speciala daca  in apa in care le fierbem adaugam o foaie de dafin.


Sanatatea in alimentatie

Aporturile calorice recomandate

Aporturile energetice recomandate pentru un individ sunt definite drept cantitatea de energie necesara pentru mentinerea starii de sanatate, pentru efectuarea diferitelor activitati fizice si pentru a compensa consumul de energie.


Pentru calcularea aporturilor calorice, trebuie sa luam in calcul metabolismul bazal, dar si cheltuielile de energie cauzate de unele situatii fiziologice deosebite: crestere (stocare crescuta de proteine si lipide), sarcina (dezvoltarea fatului si a placentei) sau alaptare.
Greutatea, inaltimea si activitatea fizica propie fiecarui individ trebuie de asemenea luate in considerare pentru evaluarea aporturilor calorice recomandate.

Aporturile calorice recomandate (in kcal pe zi)

Adolescenti (intre 13 si 19 ani):

baieti

2680

fete

2140

Adulti cu activitate fizica medie:

barbati

2500

femei

2000

Femei insarcinate

2150 - 2250

Femei care alapteaza

2500

Necesarul zilnic variaza de la o persoana la alta, in functie de varsta, inaltime, greutate, masa musculara, structura osoasa, activitate fizica, dar si de metabolismul bazal propriu fiecaruia.

 

Aporturile calorice insuficiente
Daca aportul caloric alimentar este insuficient, se poate constata o slabire, drept rezultat al pierderii masei grase sau a fortei musculare (daca aportul proteic este inadecvat). Pe termen lung, organismul se adapteaza la acest aport caloric si stabilizeaza greutatea, economisind la maxim resursele. Daca acest aport insuficient se prelungeste, se poate ajunge la o subnutritie, cu carente multiple.

 

Excesul de calorii
Daca aportul caloric alimentar depaseste aporturile recomandate, principalul risc pentru sanatate este luarea excesiva in greutate, sau chiar obezitatea. Aceasta greutate excesiva se afla deseori la originea unor boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala, dislipidemii (exces de colesterol sau de trigliceride), diabet, dar si de afectiuni articulare.