Bame cu carne de porc

Mancarea de bame cu carne de porc este una cu traditia in Romania. Mai putin populara in prezent aceasta reteta era nelipsita de la mesele boierilor si a nobililor. Plina de culoare, cu gust acrisor perfect echilibrat, mancarea de bame cu carne de porc este considerata o delicatesa. Preparatul este un fel principal usor de preparat, dar este complex din punct de vedere nutritiv. Este bogata in fibre, proteine si alte elemente care sustin buna functionare a organismului. Are o textura sofisticata, usor de apreciat de cunoscatori. Mancarea de bame cu carne de porc poate fi preparata din luna iunie pana in septembrie cand sunt disponibile pastaile de bame proaspete.


Timp pregatire: 10 min

Timp de gatire: 80 min

Timp total: 90 min

Numar portii: 10 portii
Calorii/portie: 450 kcal


Ingrediente Bame cu carne de porc

  • 1 kg. carne de porc
  • 1 kg pastai de bame proaspete
  • 200 g ceapa
  • 30 ml ulei maslina
  • 1.5 l apa
  • 20 g bulion concentrat
  • 100 ml de vin alb sec
  • sare
  • piper
  • 2 foi dafin
  • patrunjel proaspat

Preparare Bame cu carne de porc

  1. Se taie carnea de porc in bucati de marimea unei nuci.
  2. Se pun bucatile sa se rumeneasca in uleiul de maslina si cu ceapa taiata marunt. Se amesteca periodic ca sa nu se arda.
  3. Cand ceapa devine aurie se pune sare, piper, foile de dafin si apa calda. Se lasa sa fiarba inabusit cam un ceas, turnand din cand in cand cate putina apa calda.
  4. Intre timp se spala si se curata pastaile de bame si se pun la scurs.
  5. Cand carnea este fiarta se adauga bamele si bulionul.
  6. Dupa un clocot se adauga vinul si se dau la cuptor pentru 15-20 de minute.
  7. Mancarea se serveste calda cu patrunjel verde presarat.

Mancarea de bame cu carne de porc are textura deosebita si este foarte gustoasa. Este un fel principal care impresioneaza placut pe cei care o servesc.



Mai multe retete:

  • paste cu scoici si surimi
  • varza pane
  • Conopida cu pesmet la cuptor
  • compot de gutui
  • ciulama cu mamaliguta