Bors de dovlecei

Mancarea cu bors este specifica zonei din Sud-Estul Europei. Romanii, rusii si ucrainenii obisnuiesc sa foloseasca acest ingredient pentru a oferi gust si savoare preparatelor. In Romania mancarea acrita cu bors este foarte populara, asta datorita gustului placut pe care il ofera. Borsul de dovlecei este un fel principal nelipsit in bucatariile din Ardeal si Moldova in sezonul de vara, cand dovleceii proaspeti se gasesc in gradinile oamenilor din abundenta. Reteta de bors cu dovlecei este una simpla ce poate fi pregatita rapid si de novicii in gastronomie. Mancarea este bogata in vitamine, fibre si elemente valoroase pentru organism. Reteta este foarte versatila si poate fi personalizata dupa preferintele proprii. Borsul de dovlecei este un preparat ce face cinste bucatariei romanesti si poate fi servit simplu sau alaturi de crutoane de paine.


Timp pregatire: 15 min

Timp de gatire: 30 min

Timp total: 45 min

Numar portii: 8 portii
Calorii/portie: 150 kcal


Ingrediente Bors de dovlecei

  • 200 g dovlecei
  • 100 g rosii
  • 100 g morcovi
  • 1 fir de praz
  • 250 ml bors
  • sare
  • 100 g telina
  • 10 ml ulei de masline
  • 1 legatura patrunjel verde
  • parmezan ras optional

Preparare Bors de dovlecei

  1. Se curata morcovii, telina si prazul, se taie rondele sau cubulete si se pun la fiert intr-o cratita cu 1.5 - 2l de apa cu un praf de sare.
  2. Se spala si se curata de coaja dovleceii si rosiile, se taie cubulete si se pun la fiert in supa.
  3. Se adauga borsul, o lingura de ulei de masline, se condimenteaza cu sare dupa preferinta si se mai lasa la fiert pentru 5 minute.
  4. La final, se adauga patrunjelul tocat si se presara optional parmezan ras.

Borsul de dovlecei este un preparat bogat in fibre si nutrienti valorosi, ce impresioneaza prin savoare. Este un fel principal complex.



Mai multe retete:

  • guvizi la borcan
  • rulada cu vinete si curcan
  • supa de varza chinezeasca
  • dulceata de trandafiri
  • blinele