Branza de burduf

Branza de burduf este una dintre cele mai vechi specialitati culinare romanesti. Sortimentul se prepara in regiunile de munte in general direct in stane. Pregatirea acestei branze este o adevarata arta, ce presupune maiestrie si rabdare. Gustul fin, usor picant si textura cremoasa rafinata, fac ca efortul pregatirii sa fie o recompensa pentru papilele gustative. Branza de burduf este aperitiv care completeaza orice masa traditionala alaturi de varza murata, jumari, verdeturi si sunca. Este ingredient principal pentru bulz, placinte si alte specialitati romanesti. Poate fi pregatita cu usurinta in casa.


Timp pregatire: 60 min

Timp de gatire: 0 min

Timp total: 60 min

Numar portii: 8 portii
Calorii/portie: 280 kcal


Ingrediente Branza de burduf

  • 8 l lapte oaie
  • 8 pastile calciu lactic sau cheag de casa
  • sare

Preparare Branza de burduf

  1. Primul pas este de preparare a casului. Peste laptele adus la temperatura de 32-35℃ se adauga cheagul si se amesteca bine. Astfel pregatit laptele se lasa sa se odihneasca timp de 2 ore.
  2. Amestecul inchegat se marunteste foarte bine, pana capata aspectul unor bulgari de marimea boabelor de fasole.
  3. Laptele inchegat se pune in tifon si preseaza bine pana se scurge zerul. Casul astfel obtinut se pastreaza pentru 12 ore la temperatura constanta de 14-16℃.
  4. Preparatul de culoare alb-galbui cu gust acrisor se taie felii si se framanta cu sare pana se obtine o pasta omogena.
  5. Branza framantata se introduce in burduf si se lasa la maturat pentru 40-45 de zile.

Branza de burduf este un preparat aromat, usor ce se poate servi cu fructe uscate, nuci sau fructe proaspete. Poate fi insotita de mamaliga si smantana, ceapa rosie



Mai multe retete:

  • calcan prajit
  • fursecuri pufoase
  • paste cu scoici si surimi
  • gogosi cu marmelada
  • sos olandez