Calcan prajit

Calcanul este un peste marin cu carne dulce si rafinata, si este extrem de apreciat. Pescuitul intensiv din Marea Neagra a facut ca acest peste sa fie o raritate, deci preparatele cu calcan sunt considerate si de localnici delicatese culinare. Acest peste plat este bogat in elemente nutritive de inalta calitate. Carnea lui este o sursa de proteina, vitamina A, vitamine din grupul -urilor si grasimi de calitate. Lipsit de oase marunte, poate fi oferit cu incredere si copiilor de un an. Calcanul prajit este un preparat sanatos si foarte gustos care pune in valoare aroma deosebita a acestui peste. Poate fi asociat cu legume si transformat intr-o masa completa, perfect echilibrata sau poate fi servit cu mamaliguta calda. Indiferent de modul in care este consumat, calcanul prajit aduce satisfactie.


Timp pregatire: 10 min

Timp de gatire: 15 min

Timp total: 25 min

Numar portii: 3 portii
Calorii/portie: 318 kcal


Ingrediente Calcan prajit

  • 1kg carne de calcan
  • 100 g faina
  • 200 g unt
  • 30 ml suc de lamaie proaspat stors
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita patrunjel proaspat, tocat marunt

Preparare Calcan prajit

  1. Se spala foarte bine si se curata bucatile de calcan, dupa care se asaza pe prosop de hartie absorbanta.
  2. Dupa ce se zvanta pune intr-un vas si se condimenteaza cu sare, piper si jumatate din sucul de lamaie. Pentru se absorbi aromele se maseaza usor.
  3. Se inchinge untul intr-o tigaie anti aderenta.
  4. Pana cand untul atinge temperatura potrivita bucatile de calcan aromatizate se tavalesc prin in faina.
  5. Se introduc bucatile de calcan in tigaie incinsa. Dupa 3-4 minute bucatile de peste se intorc pe partea cealalta. Cand capata culoarea aurie se scot pe prosoape absorbante.
  6. Se monteaza pe farfurie si se serveste cald cu suc de lamaie proaspat stors si patrunjel tocat fin.

Fiind un peste de mare poate fi servit cu lamaie stoarsa, nu este bine pus in valoare de usturoi, care ii acopera gustul minunat.



Mai multe retete:

  • fursecuri pufoase
  • tarta cu struguri
  • sos olandez
  • guvizi la borcan
  • mancare de loboda