Ciulama cu mamaliguta

Ciulamaua cu mamaliguta este o mancare foarte populara printre romani. Poate fi preparata cu ciuperci, carne de pui sau doar cu legume este foarte consistenta si extrem de gustoasa. Ciulamaua cu mamaliguta este un preparat complex cu valoare nutritiva ridicata. Mancarea are textura fina datorita adaosului de faina, gust usor dulce, usor sarat si aduce bucurie papilelor gustative. Sosul alb elegant preparat cu faina si unt fac cinste bucatariei traditionale romanesti. Ciulamaua cu mamaliguta se prepara rapid, chiar si de novicii in bucatarie. Datorita gustului intens si rafinat poate deveni cu usurinta felul principal preferat a intregii familii. Aceasta reteta simpla si eleganta este asociata de multi cu gusturile copilariei.


Timp pregatire: 30 min

Timp de gatire: 20 min

Timp total: 50 min

Numar portii: 4 portii
Calorii/portie: 300 kcal


Ingrediente Ciulama cu mamaliguta

  • 500 g ciuperci champignon
  • 1 ceapa medie
  • 2 catei de usturoi
  • 100 g unt
  • 200 ml smantana dulce
  • 1 lingurita de patrunjel verde
  • sare
  • piper alb
  • 1 l apa
  • 1 lingurita sare
  • 350 g malai
  • 50 g unt

Preparare Ciulama cu mamaliguta

  1. Prepararea mancarii de ciulama
  2. Se pune untul la topit se adauga ceapa tocata marunt impreuna cu usturoiul tocat rondele si se calesc. Cand ceapa se ingalbeneste si devine sticloasa, se adauga ciupercile tocate in felii subtiri si se lasa sa se patrunda bine
  3. Se amesteca faina cu smantana duce, se completeaza cu o parte din sucul lasat de ciuperci si se toarna peste ceapa si ciuperci
  4. Se aromatizeaza ciulamaua cu sare si piper alb, si la final, se adauga o lingurita de patrunjel verde proaspat tocat
  5. Prepararea mamaligutei
  6. Se pune apa la fiert, la primul clocot se adauga sarea si o lingura de malai. Se amesteca bine, dupa care adauga, treptat si restul de malai. In tot timpul se amestec continuu. Mamaliguta trebuie sa sa fiarba pana se ingroasa ca o budinca
  7. Mai inspre final se incorporeaza untul

Ciulamaua de ciuperci cu mamaliguta poate fi servita calda sau rece. Aromele elegante se intensifica cand preparatul se racoreste.



Mai multe retete:

  • Conopida cu pesmet la cuptor
  • bame cu carne de porc
  • Ghiveci pentru iarna
  • coliva de grau
  • Musaca greceasca