Coliva de grau

Coliva din grau este un desert preparat la romani de obicei pentru parastase, totusi datorita gustului placut multe gospodine o pregatesc si ca prajitura pentru familie. Retetele difera de la o zona la alta si de la o gospodina la alta. De obicei indeletnicirea de a pregati coliva este transmisa din mama in fiica, deci fiecare prajitura are amprenta personala. Prajitura de coliva cu grau are in compozitie miez de nuca si suc de portocala proaspat stors, fapt ce o face mai aromata si mai pretioasa fata de alte deserturi. Este usor de pregatit, iar rezultatele sunt pe masura. Prajitura de coliva este un desert indragit de cei mari dar si de cei mici.


Timp pregatire: 30 min

Timp de gatire: 80 min

Timp total: 110 min

Numar portii: 110 portii
Calorii/portie: 553 kcal


Ingrediente Coliva de grau

  • 500 g grau
  • 250 g zahar
  • 20 ml esenta rom
  • 250 g miez de nuca
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • coaja rasa de la o lamai
  • coaja rasa de la o portocala
  • 50 ml suc proaspat stors de portocala
  • 5 g sare
  • 1.5 l apa

Preparare Coliva de grau

  1. Se alege graul, se spala si se da la fiert la foc mic, cu 1.5 de apa si praful de sare.
  2. Se amesteca periodic pana cand apa scade, adica aproximativ 70-80 de minute.
  3. Dupa ce graul a fiert, adauga zaharul si mai lasa la foc. Se amesteca bine pana ce tot zaharul s-a topit.
  4. Graul fiert cu zahar se pune la racorit pentru 4-5 ore. Dupa ce s-a racit bine amestecul se adauga celelalte ingrediente: zahar vanilat, esenta de rom, coaja de lamaie, coaja de portocala, suc de portocala.
  5. La final se adauga miezul de nuca tocat marunt. Se omogenizeaza bine.
  6. Se pune coliva pe platou, se decoreaza cu miez de nuca, fulgi de cocos sau praf de cacao dupa preferinte.

Coliva de grau este o prajitura dulce si aromata care ii impresioneaza placut si pe cei mai pretentiosi dintre romani.



Mai multe retete:

  • Musaca greceasca
  • ciulama cu mamaliguta
  • chiftele din dovlecei cruzi
  • sos olandez
  • guvizi la borcan