Compot de gutui

Gutuile sunt printre cele mai valoroase fructe de toamna. Gustul dulce acrisor intens este usor de indragit chiar si de cei mai mofturosi dintre prichindei. Aceste fructe pot fi puse in valoare in diferite moduri. Pot fi consumate simple, in placinte, in gemuri si dulceturi sau sub forma de compot. Fata de alte preparate compotul de gutui este mai echilibrat si lasa sa se dezvaluie cel mai bine aroma si parfumul fructelor. Compotul de gutui este un desert delicios ce poate fi consumat in sezonul rece cand alimentatia este deficitara in minerale si vitamine. Sucul poate fi oferit copiilor, in locul celor din comert, iar fructele pot fi consumate simple. Un compot de gutui autentic este unul sanatos si nu are aditivi alimentari sau potentiatori de gust. Se obtine usor din fructe bine coapte, apa si zahar. Pentru prepararea unui borcan de compot de gutui delicios mai sunt necesare putina rabdare si pasiune.


Timp pregatire: 10 min

Timp de gatire: 30 min

Timp total: 40 min

Numar portii: 4 portii
Calorii/portie: 140 kcal


Ingrediente Compot de gutui

  • 500g gutui
  • 300 ml apa
  • 30 g zahar

Preparare Compot de gutui

  1. Se spala gutuile foarte bine pana se indeparteaza in totalitate puful de pe ele
  2. Se taie in felii de aproximativ 0.5 mm fiecare sau in cuburi de circa 1 cm
  3. Feliile/bucatile se introduc in borcan. Se umple borcanul trei sferturi
  4. Se adauga zaharul. Se toarna apa si se sigileaza borcanul
  5. Se pune pe bain-marie. Dupa ce apa incepe sa clocoteasca se lasa la fiert pentru 30 de minute
  6. Se scoate borcanul, se asaza pe un prosop cu capacul in jos. Dupa ce se raceste se pune in camara.

Compotul de gutui este un desert sau o gustare parfumata. Fructele din compot pot deveni ingredient principal pentru tarte, torturi sau prajituri.



Mai multe retete:

  • fursecuri pufoase
  • prajitura oreo
  • rosii murate
  • sufleu de cartofi cu carne tocata
  • julfa pelincile domnului