Dulceata de trandafiri

Dulceata de trandafiri este asociata de cei mai multi dintre romani cu copilaria, cu vacantele petrecute la tara in gradina bunicii. Parfumul trandafirilor de dulceata se elibereaza si se pastreaza in amestec cu siropul de zahar. Culoare si textura deosebita completeaza gustul intens al acestui desert. Fiecare lingurita de dulceata aduce desfatare si placere. Preparatul este unul cunoscut de sute de ani romanilor. Pregatirea dulcetei de trandafiri este o experienta aromatica deosebita. Prima si cea mai mare provocare este procurarea si alegerea petalelor. Deoarece trandafirii de dulceata nu mai sunt atat de populari, si nu mai sunt cultivati, procurarea florilor este cea mai dificila sarcina.


Timp pregatire: 20 min

Timp de gatire: 40 min

Timp total: 60 min

Numar portii: 5 portii
Calorii/portie: 278 kcal


Ingrediente Dulceata de trandafiri

  • 200 g petale de trandafiri
  • 300 g de zahar
  • 50 ml suc lamaie proaspat stors
  • 1 plic sare de lamaie
  • 1l apa

Preparare Dulceata de trandafiri

  1. Se aleg petalele proaspete de trandafiri, inlaturandu-se capatul alb si urmele de polen; se spala in apa rece
  2. Petalele scurse se pun intr-un castron si se freaca cu sarea de lamaie pana se inmoaie usor si capata culoarea rosie
  3. Se pun la foc apa impreuna cu zaharul. Se fierbe pana scade putin, alegandu-se continuu spuma care se formeaza deasupra
  4. Cand siropul capata consistenta se adauga petalele si se continua fiertul la foc potrivit. Se adauga seama de lamaie si se fierbe pana se leaga siropul. Cand e gata dulceata, se lasa la racorit. Se asaza in borcan la pastrat sau se serveste

Pentru a-si elibera aromele dulceata de trandafiri se serveste in poti mici de 50g, acompaniata de un pahar de apa rece.



Mai multe retete:

  • supa de varza chinezeasca
  • Ghiveci pentru iarna
  • macrou marinat
  • tort rusesc
  • bors de dovlecei