Fasole facaluita frecata

Fasolea facaluite frecata este una dintre mancarurile traditionale care fac cinste bucatariei romanesti. Gustul senzational si valoarea nutritiva ridicata fac din acest preparat unul ce nu ar trebui sa lipseasca din orice dieta echilibrata. Fasolea facaluita se prepara usor si are anumite particularitati de la o zona la alta. Clar este faptul ca este una dintre mancarurile de baza consumate de romani in special in perioadele de post. Totusi gustul intens si bogatia de nutrienti o aduc pe mesele romanilor si in alte perioade. Fasolea facaluita frecata in zona Ardealului este innobilata cu boia de ardei iute. In Moldova si Muntenia este completata de ceapa trasa la tigaie si sos de rosii. Poate fi consumata cu paine prajita sau alaturi de legume crude dupa preferinte.


Timp pregatire: 20 min

Timp de gatire: 120 min

Timp total: 140 min

Numar portii: 4 portii
Calorii/portie: 318 kcal


Ingrediente Fasole facaluita frecata

  • 300 g fasole boabe
  • 4 cepe
  • 100 g telina
  • 100 g morcovi
  • 100 g pastarnac
  • 100 g rosii
  • sare
  • piper
  • 80 ml ulei de floarea soarelui

Preparare Fasole facaluita frecata

  1. Se spala fasolea si se punem in apa rece, de seara pana dimineata
  2. Se arunca apa in care a stat fasolea peste noapte, se pune apa rece, curata, cat sa acopere toate boabele si se pune la fiert, cu un praf de sare
  3. Concomitent in alta oala se pune apa la fiert, pentru a fi pregatita cand se schimba prima apa la fasole
  4. Din momentul in care fasolea da in clocot, se lasa 15 minute, apoi se arunca apa si se pune cea pregatita anterior. Se repeta operatiunea inca odata dupa care se lasa sa fiarba
  5. Din momentul in care da in clocot se adauga si morcovii, 2 ceapa, telina si pastarnacul Se presara o lingurita rasa de sare si se lasa la fiert pana ce boabele de fasole incep sa se sparga, adica aproximativ 1 ora si 30 de minute
  6. Cand sunt bine fierte se scot legumele si pastreaza intr-un castronel. Se pun boabele de fasole intr-o sita pana se scurge toata apa
  7. Dupa ce sunt bine scurse, intr-un castron mare se pun boabele de fasole fierte si legumele si se paseaza cu presa pentru facut piure pana se transforma intr-o pasta fina
  8. Se toarna usor jumatate din cantitatea de ulei si de incorporeaza bine. Aproape de final se adauga usturoiul pisat fin si se amesteca pana de obtine un amestec omogen
  9. In final se pun celelalte doua cepe taiate solzisor la calit intr-o tigaie, cu putin ulei. Cand ceapa devine sticloasa, se adauga rosiile taiate marunt se amesteca si se lasa la foc mic pana ce se scade sucul si se obtine o pasta
  10. Pasta obtinuta se adauga peste fasolea batuta facaluita in farfuria de prezentare

Fasolea facaluita frecata poate fi aromatizata cu cimbru proaspat sau pudra de ardei iute dupa preferinte.



Mai multe retete:

  • macrou marinat
  • ciulama cu mamaliguta
  • Reteta Cocktail Mai Tai
  • ostropel oltenesc
  • compot de cirese