Ghiveci pentru iarna

Nimic nu se compara cu o reteta de ghiveci pentru iarna cu legume, cu multe vitamine si ideala pentru mesele de iarna. Nu trebuie decat sa incalzesti continutul borcanului si vei avea o masa delicioasa, de post (vegana) sau o garnitura care merge foarte bine cu fripturi, chiftelute sau chiar langa carnea preparata la gratar. Fiecare gospodina are propria reteta de ghiveci pentru iarna, dar noi va propunem o reteta delicioasa pe care trebuie sa o incercati. Bineinteles ca va puteti juca cu legumele, adaugand ceea ce va place sau eliminand din reteta o anumita leguma. Ghiveciul pentru iarna este o reteta sanatoasa, gustoasa, ideala pentru intreaga familie si poate fi mancata atat la pranz, cat si la cina, in combinatie cu salata sau cu fripturi delicioase.


Timp pregatire: 60 min

Timp de gatire: 120 min

Timp total: 180 min

Numar portii: 6 portii
Calorii/portie: 100 kcal


Ingrediente Ghiveci pentru iarna

  • 2 kg morcov
  • 2 kg vinete
  • 2 kg dovlecei
  • 1 kg fasole verde
  • 2 radacini de telina
  • 2 conopide medii
  • 2 kg ardei gras
  • 5 kg rosii
  • 1 kg de radacina de patrunjel sau pastarnac
  • 1 kg de mazare proaspata
  • 3 litri ulei
  • 400 g sare
  • 100 g zahar (optional)
  • 5-6 ardei iuti
  • 1 kg frunze de patrunjel
  • 2 legaturi de frunze de telina
  • 1 kg marar

Preparare Ghiveci pentru iarna

  1. Se spala toate legumele, pastarnacul si telina se curata, iar pastaile se rup la capete.
  2. Toate legumele se taie felii sau cubulete, dar nu foarte mici si conopida se desface bucatele.
  3. Legumele se calesc in ulei, pe rand.
  4. Se amesteca toate legumele cu sare, ardei iute si 1 litru ulei si se pun intr-o tava mare cu apa de aproximativ 3 degete.
  5. Se acopera totul cu o folie de aluminiu si se baga in cuptor, la foc maxim (220 de grade) pentru aproximativ 50 de minute.
  6. Optional, se poate adauga usturoi, dupa preferinte.
  7. Se lasa totul la racit si apoi se amesteca cu toata verdeata ce a fost tocata marunt: marar, frunze de telina, patrunjel.
  8. Se pregatesc borcane curate, uscate si sterilizate, apoi se imparte cantitatea de ghiveci in borcane, dar sa ramana fiecare recipient gol aproximativ 1 centimetru.
  9. Se completeaza fiecare borcan in parte cu ulei.
  10. Se pun capacele si se strang bine.
  11. Borcanele se sterilizeaza in apa clocotita si a doua zi se scot din apa, se spala si se eticheteaza.

Este o mancare foarte versatila, poate fi mancata ca atare, in perioada postului sau combinata cu diferite carnuri. Este acel gen de preparat pe care trebuie sa il ai si tu in camara iarna aceasta!



Mai multe retete:

  • tocanita cu ciuperci
  • tort rusesc
  • gogosi cu marmelada
  • fasole facaluita frecata
  • rulada cu vinete si curcan