Julfa pelincile domnului

Julfa pelincile Domnului este o prajitura traditionala moldoveneasca care serveste in Ajun de Craciun. Desertul de post este unul crocant, aromat si savuros si este indragit rapid de toata lumea. Batranele din Moldova si Bucovina obisnuiau sa ofere aceasta prajitura colindatorilor si preotului care anuntau Nasterea Domnului. Prajitura renumita in nordul tarii se prepara cu cateva zile inainte de Ajun. Se gateste cu umplutura nuca sau seminte de canepa este aromata, dulce si usor crocanta.


Timp pregatire: 60 min

Timp de gatire: 60 min

Timp total: 120 min

Numar portii: 20 portii
Calorii/portie: 280 kcal


Ingrediente Julfa pelincile domnului

  • 500 gr faina alba tip 000
  • 5 gr sare
  • 300 ml apa calduta
  • 900 gr miez de nuca
  • 1.2 l apa
  • 1 kg zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 lingura coaja portocala rasa
  • 1 lingura coaja lamaie rasa
  • 100 ml suc de portocala proaspat stors

Preparare Julfa pelincile domnului

  1. Pregatirea aluatului
  2. Se cerne faina, se amesteca cu apa calduta si sarea
  3. Se formeaza un aluat si se framanta bine, pana capata aspect omogen moale si nelipicios
  4. Se lasa la odihnit pentru 10 minute dupa care se imparte in 4 bile egale
  5. Se lucreaza fiecare bucata pe rand, celelalte acoperindu-se cu folie alimentara pentru a nu se usca. Se intinde foaia cu sucitor lung pana se subtiaza bine. Grosimea ideala a foilor de julfa este de 1 mm
  6. Foaia astfel intinsa se decupeaza dupa dimensiunea tavii de copt. Dintr-o bucata de aluat de pot obtine 4-6 foi
  7. Astfel decupate se monteaza in tava de copt. Intre foi se presara faina pentru a preveni lipirea
  8. Turtele astfel obtinute se coc individual la cuptor pana se rumenesc usor
  9. Pregatirea siropului
  10. Peste 1.2 l apa se adauga zaharul alb, plicurile de zahar vanilat, coaja de portocala, coaja de lamaie si sucul de portocala proaspat stors. Ingredientele se pun la foc mic, dupa ce dau in clocot se amesteca in continuu pentru 5 minute
  11. Pana ce siropul da in foc, se pregateste nuca. Miezul de nuca se curata, se alege si se da prin masina de tocat
  12. Prajitura se monteaza dupa ce siropul se racoreste. Intr-o tava invelita cu folie alimentara se asaza rand pe rand folie de turta trecute prin sirop. Intre acestea se presara strat generos de nuca macinata
  13. Tavile se acopera cu excesul de folie alimentara si de dau la frigider pentru 24 de ore. Dupa aceasta perioada se scot, se portioneaza si se servesc

Umplutura prajiturii de Julfa pelincile Domnului poate fi realizate din seminte de canepa, alune de padure sau migdale.



Mai multe retete:

  • Ghiveci pentru iarna
  • drob de urzici
  • tocanita cu ciuperci
  • bautura de ardei
  • julfa pelincile domnului