Musaca de vinete si dovlecei

Reteta de musaca de vinete cu dovlecei este una indragita de toti romanii, de cei mai putin pretentiosi si de cei mofturosi. Este un preparat complex, usor de savurat datorita exploziei de arome data de ierburile mediteraneene. Aceasta mancare este consistenta dar nu are multe calorii. Poate fi servita la pranz sau la cina, rece sau calda, simpla sau alaturi de salate proaspete de cruditati. Mancarea de musaca cu vinete si dovlecei este una bogata in fibre si elemente nutritive esentiale pentru buna functionare a organismului. Are o cantitate generoasa de proteine, carbohidrati si zaharuri, elemente necesare pentru un organism sanatos. Acest preparat cu aroma mediteraneana este unul elegant si nu trebuie sa lipseasca dintr-o dieta echilibrata.


Timp pregatire: 30 min

Timp de gatire: 45 min

Timp total: 75 min

Numar portii: 6 portii
Calorii/portie: 290 kcal


Ingrediente Musaca de vinete si dovlecei

  • 700 g vinete
  • 400 g dovlecei
  • 20 ml ulei masline
  • 30 g ceapa
  • 200 g ardei capia
  • 3 catei usturoi
  • 1 lingurita rasa oregano uscat/proaspat
  • 400 g rosii in conserva
  • 50 g parmezan
  • 120 g branza mozzarella

Preparare Musaca de vinete si dovlecei

  1. Se incalzeste cuptorul la 180°C.
  2. Se taie feliile de vinete in rondele de 1 cm, se storc si se tamponeaza cu servet de hartie, pentru a se scurge toata apa.
  3. Se taie dovleceii in rondele de 0.5 cm. Se pun feliile de vinete si cele de dovlecei pe o tigaie cu grill stropita cu ulei si se lasa pana cand se rumenesc usor pe fiecare parte.
  4. Intre timp se pune ulei la incins intr-o tigaie adanca. Se adauga ceapa taiata cubulete si lasa la rumenit timp de 5 minute. Se adauga la calit si ardeii taiati in cuburi, se lasa pe foc inca 5 minute, se amesteca ocazional.
  5. Se adauga usturoiul, oregano si rosiile din conserva, se fierbe sosul pentru inca 5 minute.
  6. Se ia un vas termorezistent si se pune in acesta o parte din sosul de rosii. Se adauga deasupra felii de vinete, apoi un strat de felii de dovlecel; se presara din nou sos si parmezan. Se continua operatiunea cu straturi alternative, pana se termina legumele. Preparatul se acopera cu sosul ramas, cu un strat generos de parmezan si la final cu felii de mozzarella.
  7. Se da vasul la cuptorul incins la 180℃ pentru 30-40 de minute, pana ce musacaua se rumeneste la suprafata.

Musacaua de vinete cu dovlecei se serveste calda cu piper negru proaspat rasnit, simpla sau acompaniata de salata verde.



Mai multe retete:

  • Musaca greceasca
  • bautura de ardei
  • fursecuri pufoase
  • compot de gutui
  • conopida cu ficat