Musaca greceasca

Moussaka este o mancare cu straturi de cartofi prajitii, vinete prajite, un sos de carne de vita facut din rosii si mirodenii, toate acoperite cu un sos de bechamel cu branza. Musacaua este una dintre cele mai populare feluri de mancare din Grecia, servita in aproape fiecare taverna si pregatita in fiecare gospodarie cu ocazii speciale si mese de familie. Pentru a pregati o Moussaka greceasca, sosuri delicioase de carne de vita sunt gatite intr-un sos de rosii, stratificate cu vinete, sos de bechamel cremos si coapte pana la perfectiunea aurie, urmand a fi acoperite cu un start de branza rasa.


Timp pregatire: 30 min

Timp de gatire: 127 min

Timp total: 157 min

Numar portii: 10 portii
Calorii/portie: 300 kcal


Ingrediente Musaca greceasca

  • 1 kg carne de vita tocata
  • 2-3 linguri ulei pentru prajit
  • 1 ceapa mare
  • 2 catei usturoi
  • 1 cutie rosii cuburi decojite 400 g
  • 120 ml vin alb
  • 1/4 lingurita oregano
  • 1/2 legatura patrunjel verde proaspat tocat
  • 1 lingurita zahar
  • 1/2 lingurita scortisoara macinata
  • sare
  • piper
  • 70 g unt
  • 70 g faina
  • 700 ml lapte
  • 1 praf nucsoara macinata
  • 175 g branza rasa
  • 2 oua
  • 4 vinete
  • 2 cartofi

Preparare Musaca greceasca

  1. Pregatirea sosului bechamel
  2. Se topeste untul intr-o cratita dupa care calim faina in el
  3. Se adauga treptat lapte, sare, piper si nucsoara in timp ce amestecam
  4. Se adauga branzeturile aproape de final
  5. Se ia de pe foc, si se acopere cu o folie alimentara
  6. Se pregateste sosul de carne
  7. Se caleste ceapa
  8. Se adauga rosiile tocate marunt, vinul, zaharul, usturoiul zdrobit si condimentele (sare, piper, scortisoara, patrunjel si oregano).
  9. Se lasa foc mic-mediu in jur de 30-40 minute
  10. Se taie vinetele pe lungime in felii de aproximativ 5 mm. Se adauga sare si se lasa intr-o site 30 min
  11. Se prajesc vinetele pana se rumenesc usor
  12. Se curata cartofii, Se taie felii si se prajesc
  13. Se amesteca sosul bechamel cu 2 oua
  14. Se aranjeaza intru-un vas termorezistent primul strat de vinete si se acopere cu un strat de carne
  15. Se adauga un strat de cartofi iar peste inca un strat de carne
  16. Se acopera totul cu sosul bechamel si se coace in cuptorul preincalzit la 200°C in jur de 60 minute
  17. Cu 5 minute inainte de a scoate muscaua din cuptor, presaram branzeturile rase si lasam sa se topeasca in cuptor
  18. Se lasa la racit timp de 20 de minute

Pofta buna!



Mai multe retete:

  • sos de ceapa calita
  • branza de burduf
  • guvizi la borcan
  • compot de cirese
  • gogosi cu marmelada