Ostropel oltenesc

Ostropelul este o mancare traditionala olteneasca cu parfum de vara. Aromele puternice care se destainuie sunt cele de marar, usturoi si tomate de gradina. Acest fel principal este in sine o explozie de gusturi dulci, acrisoare, aromate. O mancare apreciata cu usurinta de toata familia ce poate fi gatita cu orice ocazie. Un ostropel oltenesc este indragit intr-o zi obisnuita de marti, insa la fel de usor poate fi vedeta unei mese de weekend. Dezvaluie arome inedite care incanta papilele gustative. Este o mancare cu carne si legume complexa si rafinata cu textura foarte placuta. Poate fi asociat cu usurinta cu mamaliga sau paine prajita, cu muraturi sau salata proaspata. Pentru a pregati un ostropel oltenesc cu gust si arome explozive se recomanda folosirea legumelor de gradina si a pasarilor de curte.


Timp pregatire: 20 min

Timp de gatire: 45 min

Timp total: 65 min

Numar portii: 4 portii
Calorii/portie: 315 kcal


Ingrediente Ostropel oltenesc

  • 500 kg carne pui de curte - pulpe, piept, aripi
  • 8 catei usturoi
  • 700 kg rosii de gradina
  • 1 ardei gras
  • 1 ardei iute (optional)
  • sare
  • piper
  • 50 ml ulei masline
  • 1 legatura marar proaspat

Preparare Ostropel oltenesc

  1. Carnea de pui se curata se spala se pune pe gratarul incins presarat cu sare. Se gateste bine pe fiecare parte pentru 5-6 minute. Carnea gatita se ia de pe gratar si se pune pe o farfurie.
  2. Ardeiul se spala se toaca fasii se pune la calit in uleiul de masline. Se adauga usturoiul curatat tocat in rondele, se amesteca des pentru a nu se arde.
  3. Rosiile se spala se decojesc se toaca marunt se pun in tigaie. Cand sosul da in clocot se adauga carnea, gatita la gratar. Se lasa la foc mic pentru 20-25 de minute. Cei ce doresc un sos usor picant pot adauga ardeiul iute tocat rondele.
  4. Se condimenteaza cu sare si piper se lasa la la foc inca 10 minute.
  5. Cand ostropelul este gata se adauga mararul tocat fin.

Ostropelul de pui este o mancare cu aciditate ridicata. Pentru a-i echilibra gustul, in sos se poate adauga o lingurita de zahar brun.



Mai multe retete:

  • branza de burduf
  • tort rusesc
  • macaroane cu branza si lapte
  • varza pane
  • Reteta Cocktail Mai Tai