Prajitura cu fructe si crema de iaurt

Prajitura cu fructe si crema de iaurt este un desert proaspat si sanatos. Poate fi servita cu orice ocazie, in cadrul aniversarilor, petrecerilor de familie sau pur si simplu pentru gustul captivant. Datorita cremei de iaurt si a fructelor este un preparat care incanta prin prospetime si finete. Blatul este si el unul elegant. Se contopeste perfect cu crema de iaurt si fructele maruntite si imprumuta aromele acestora. Prajitura cu fructe si crema de iaurt are complexitate medie si se prepara relativ usor. Este o prajitura versatile ce poate fi pregatita cu fructe de sezon si este transformata intr-un desert au aroma specifica anotimpului. In lunile de primavara pot fi folosite fructe de capsun, in vara fructe de padure, toamna gutui sau prune si iarna kiwi sau portocale.


Timp pregatire: 45 min

Timp de gatire: 20 min

Timp total: 65 min

Numar portii: 10 portii
Calorii/portie: 400 kcal


Ingrediente Prajitura cu fructe si crema de iaurt

  • 3 oua
  • 60 g unt
  • 180 g faina
  • 3 linguri zahar
  • 1 pachet praf de copt
  • 4 linguri lapte
  • Pentru crema
  • 300 ml lapte cu 1,5% grasime
  • 30 g amidon din porumb
  • 2 galbenusuri
  • 30 g gelatina
  • 400 g iaurt
  • 130 g zahar
  • 500 g fructe (capsuni, kiwi, afine, zmeura, prune, portocala, s.a)

Preparare Prajitura cu fructe si crema de iaurt

  1. Prepararea blatului
  2. Se separa albusurile de galbenusuri. Se bat albusurile spuma cu un praf de sare.
  3. Se bat galbenusurile cu zaharul si laptele, pana ce se topeste tot zaharul si se obtine o crema vascoasa de consistenta smantanii.
  4. Se adauga untul moale, faina, praful de copt si spuma de albusuri. Amestecul se toarna apoi intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coace in cuptorul incins, la 180 ℃, 15-20 minute.
  5. Prepararea cremei de iaurt
  6. Pentru crema se pune gelatina la inmuiat intr-o ceasca cu 4-5 linguri de lapte rece. Se dizolva amidonul in 50ml lapte rece; laptele ramas se pune la fiert.
  7. Se amesteca amidonul cu zaharul, laptele fierbinte si galbenusurile si se lasa la foc mic, amestecand continuu cu telul pana se ingroasa. Se ia de pe foc, iar cand se racoreste putin se inglobeaza gelatina inmuiata si iaurtul.
  8. Blatul copt si racit se taie pe lungime in doua. Se ung foile cu crema si se presara cu fructele taiate cubulete, apoi se lasa la rece pentru 4-5 ore.
  9. Se taie bucati si se serveste.

Prajitura cu fructe si crema de iaurt poate fi servita ca gustara alaturi de suc de portocale proaspat sau limonada. Este un desert racoritor ce satisface!



Mai multe retete:

  • tort rusesc
  • sos de ceapa calita
  • chiftele din dovlecei cruzi
  • supa de varza chinezeasca
  • coliva de grau