Rosii murate

Rosiile murate sunt sursa importanta de minerale si vitamine. Preparatul specific romanesc are gust si aroma deosebita, si pastreaza calitatile nutritive ale tomatelor. Rosiile murate pot fi consumate in sezonul rece ca aperitiv, alaturi de slanina, ceapa rosie si tuica fiarta. Acestea sunt si ingredientele care dau culoare salatelor acre de iarna. Reteta de rosii murate are complexitate redusa si este usor de pregatit de gospodinele cu experienta si de bucatarii amatorii. Preparatul este foarte sanatos intrucat este bogat in vitamina C si antioxidanti. In fapt rosiile murate sunt aliat de nadejde in curele de detoxifiere si slabit.


Timp pregatire: 20 min

Timp de gatire: 0 min

Timp total: 20 min

Numar portii: 20 portii
Calorii/portie: 100 kcal


Ingrediente Rosii murate

  • 2 kg rosii coapte si tari
  • 200g radacina de telina
  • 2 ardei iuti
  • 20 catei de usturoi
  • o legatura de marar verde
  • 4-6 frunze de dafin
  • sare mare (o lingura la un litru de apa)
  • 3-4 l apa

Preparare Rosii murate

  1. Se aleg rosiile mai mici si mai tari, se spala si se introduc intr-un borcan (1500g) intercalate cu cateii usturoi curatati si jumatate din ardeii iuti
  2. Se adauga bucati din radacina de telina si 2 frunze de dafin
  3. Peste toate aceste ingrediente se aseaza mararul.
  4. Separat se fierb intr-un vas 3-4 litri de apa. Se lasa apa sa raceasca pana ajunge la 30 ℃, se dizolva sarea in apa amestecandu-se usor si se umple vasul cu rosii pana la inchiderea capacului.
  5. Se sigileaza borcanul si se depoziteaza in camara.
  6. Rosiile murate sunt gata in 10-20 zile, in functie de temperatura din camara.

Se servesc ca aperitiv sau ca ingredient in salate. Aroma rafinata si picanta a rosiilor murate ii va cuceri si pe cei mai exigenti dintre invitati.



Mai multe retete:

  • Ghiveci pentru iarna
  • prajitura oreo
  • ostropel oltenesc
  • macaroane cu branza si lapte
  • coliva de grau