Sos olandez

Sosul olandez este unul clasic, cu istorie bogata care a reusit sa intrige papilele gustative ale celor mai excentrici chefi. Acest sos olandez este foarte versatil si poate acompania atat mancarurile simple cat si cele mai complexe preparate din bucataria internationala. Sosul cu arome bogate se caracterizeaza prin textura foarte fina. Chiar daca reteta este una simpla trebuie respectati pasii, pentru a obtine in final un sos elegant, perfect echilibrat. Popularitatea sosului olandez este in crestere datorita numeroaselor moduri in care poate fi folosit. Apreciat in toate bucatariile din pricina senzatiilor pe care le exprima, pune in valoare cele mai simple ingrediente: galbenusurile de ou, untul, smantana si zeama de lamaie.


Timp pregatire: 5 min

Timp de gatire: 10 min

Timp total: 15 min

Numar portii: 10 portii
Calorii/portie: 230 kcal


Ingrediente Sos olandez

  • 2 linguri vinegar cu tarhon
  • ½ lingura sare
  • 1 lingura apa rece
  • 4 galbenusuri
  • 225 g unt la temperatura camerei
  • 1 lingura suc de lamaie proaspat stors
  • 1 lingura smantana

Preparare Sos olandez

  1. Intr-o tigaie amesteca vinegarul cu sarea si gateste-le la foc mediu pana se reduce volumul la jumatate.
  2. Inlatura cratita de pe foc si adauga apa.
  3. Adauga galbenusurile si amesteca-le cu un tel pana devin cremoase. Asaza tigaia cu ingredientele pe foc.
  4. Adauga usor, usor untul amestecand continuu cu telul, pana acesta se topeste.
  5. Cand sosul devine gros toarna sucul de lamaie si amesteca.
  6. Incorporeaza smantana si continua sa amesteci cu telul.
  7. Pastreaza sosul cald pana este gata de servire.

Sosul olandez desavarseste gustul unic al legumelor gatite la aburi pe care le acompaniaza.



Mai multe retete:

  • tarta cu struguri
  • ostropel oltenesc
  • dulceata de trandafiri
  • musaca de vinete si dovlecei
  • ciorba de oase de porc