Tocanita cu ciuperci

Tocanita cu ciuperci este o mancare cu aroma de vara. Totusi datorita nutrientilor pe care ii are este perfecta si pentru sezonul rece cand poate fi servita alaturi de mamaliga calda. Mancarea este una aromata bogata in legume si verdeturi, are gust proaspat apreciat deopotriva de copii si adulti. Bogata in proteine aceasta tocanita cu siguranta este apreciata de gurmanzi, si nu numai in special in perioadele de post. Se prepara usor si poate fi servita fierbinte, calda sau rece. Gustul inconfundabil al ciupercilor este mai intens cand mancarea se racoreste. Tocanita cu ciuperci este un curs principal complet, ce poate fi preparat cu usurinta acasa. Poate fi preparata cu hribi, galbiori, ciuperci pleurotus sau ciuperci champinion.


Timp pregatire: 20 min

Timp de gatire: 45 min

Timp total: 65 min

Numar portii: 6 portii
Calorii/portie: 250 kcal


Ingrediente Tocanita cu ciuperci

  • 500 gr de ciuperci
  • 1 ceapa mare
  • 1 fir de ceapa verde
  • 1-2 catei de usturoi
  • 1 ardei capia
  • 1 ardei galben
  • 30 ml de ulei
  • 2 rosii mari, oparite, decojite de pielita si taiate in cuburi
  • 1 legatura de patrunjel
  • sare si piper

Preparare Tocanita cu ciuperci

  1. Se curata si se toaca ceapa si se zdrobeste usturoiul
  2. Se taie ardeii in fasii subtiri ca sa isi pastreze textura culoarea
  3. Ciupercile se curata bine si se taie in sferturi
  4. Se incinge pe foc mediu o tigaie inalta incapatoare, se adauga uleiul si apoi ceapa tocata si usturoiul zdrobit, peste care se presara un praf de sare. Se caleste 2-3 minute, cat se inmoaie putin ceapa
  5. Se adauga ardeiul, si se amesteca continuu, se reduce focul pana ce se calesc legumele (de 6-7 minute).
  6. Dupa ce ceapa s-a inmuiat bine se mareste focul la mare, si se sa adauga imediat ciupercile. Amestecul se gateste la foc mare pana ce ciupercile si-au pierdut volumul rosiile proaspete, decojite de pielita si taiate cubulete
  7. Se fierbe totul la foc mediu inca 10-12 minute pana scade putin
  8. La final adauga sarea si piperul si se presara cu patrunjelul verde tocat

Tocanita de ciuperci calda se serveste alaturi de orez fiert sau mamaliga. Este o explozie de culoare ce aduce buna dispozitie



Mai multe retete:

  • pateu de mihalt
  • ciulama cu mamaliguta
  • dulceata de trandafiri
  • gogosi cu marmelada
  • ciulama de loboda verde