Tort rusesc

Tortul rusesc este cunoscut de multi si sub denumirea de tort Medovik. Acest desert este unul rafinat si are in compozitie doar ingrediente usoare precum branza cremoasa, unt, smantana, miere si nuca. Chiar daca prepararea acestuia este destul de minutioasa, gustul elegant, face ca munca sa nu para asa dificila. Dulce, proaspat, aromat, astfel este caracterizat acest preparat foarte popular in Rusia. Se spune ca acest tort rusesc era preferatul Elisabetei Alexeevna, sotia tarului Alexandru I si a captat atentia tuturor nobililor. De mai bine de 200 de ani acest preparat cu traditie isi gaseste locul pe mesele festive. Reteta poate fi preparate in aproximativ o ora si jumatate. Rezultatul este unul deosebit, care incanta cu parfumul delicat, gustul elegant si textura rafinata pe toata lumea.


Timp pregatire: 60 min

Timp de gatire: 30 min

Timp total: 90 min

Numar portii: 8 portii
Calorii/portie: 378 kcal


Ingrediente Tort rusesc

  • 120 g unt
  • 150 g zahar
  • 2 oua
  • 2 lingurite bicarbonat de sodiu
  • 100 g miere de albine
  • 450 g faina
  • 100 g branza proaspata de vaci
  • 200 g lapte condensat
  • 200 g smantana dulce
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 300 g frisca din smantana
  • 3 linguri zahar pudra
  • 100 g nuci

Preparare Tort rusesc

  1. Prepararea foilor
  2. Se topeste untul cu zaharul intr-o cratita, la foc mic. Dupa ce untul s-a topit, se da cratita de pe foc, se lasa la racorit.
  3. Se adauga ouale, bicarbonatul de sodiu si mierea, apoi se da cratita inapoi pe foc si se amesteca constant timp de 6-7 minute, pana ce compozitia isi dubleaza volumul.
  4. Se da cratita iar de pe foc, se adauga faina (fara 2-3 linguri din toata cantitatea) si se amesteca rapid pana la omogenizare. Dupa ce s-a obtinut un aluat gros putin lipicios, se presara cu faina si se framanta putin, dupa care se da o forma alungita.
  5. Se taie 10 bucati egale din aluat si se intind rand pe rand pe foaie de copt. Se aseaza platoul pe care se doreste sa se monteze tortul si se decupeaza fiecare foaie, astfel toate foile vor avea dimensiune identica.
  6. Foile se coc pe rand la 180 de grade timp de 2-3 minute, sau pana ce se rumenesc. Se lasa sa se racoreasca.
  7. Prepararea cremei
  8. Se bate cu mixerul branza proaspata de vaci, laptele condensat, smantana si esenta de vanilie. Separat, se bate frisca pana ce se tine de tel, apoi se incorporeaza in prima compozitie.
  9. Daca se foloseste smantana pentru frisca, se adauga 2-3 linguri de zahar pudra la prepararea ei.
  10. Montarea tortului
  11. Se asaza prima foaie pe platoul de servire, apoi se intinde pe ea cam 2-3 linguri de crema. Se continua procedeul alternand foile si crema, iar la final se imbraca tortul in crema ramasa.
  12. Se zdrobeste nuca si se decoreaza tortul cu aceasta.

Acest tort rusesc este un desert elegant ce ii va impresiona chiar si pe cei mai pretentiosi dintre oaspeti. In afara de gust si aroma bogata are si consistenta.



Mai multe retete:

  • Reteta Cocktail Mai Tai
  • chiftele de conopida si pui
  • guvizi la borcan
  • rulada cu vinete si curcan
  • shaworma preparata in casa