Ingrediente
- 1,3 kg varza murata
- 750 g Carne tocata
- 2 cepe rosii
- 2 linguri untura de porc
- 150 g kaizer, sunca afumata sau carnati afumati
- 150 g Orez
- 1 lingura paprika dulce, aromata
- 1 lingura Cimbru
- 1 lingurita chimen macinat
- 1 lingurita marar uscat
- 350 g smantana cu 25% grasime
- 200 ml Bulion
Mod de preparare
Varza a la Cluj
Varza a la Cluj este un preparat tradițional românesc specific zonei Ardeal, mai exact orașului Cluj-Napoca. Este un fel de mâncare rustic, delicios, și bogat, care reflectă perfect bogăția și diversitatea gastronomiei românești.
Mâncarea constă din straturi de varză murată, carne tocată de porc (sau uneori un amestec de porc și vită), orez fiert și afumătură, totul fiind asezonat cu diferite condimente precum sare, piper, cimbru, chimen și paprika dulce.
Preparatul este gătit la cuptor, unde se formează o crustă delicioasă de varză caramelizată, smântână și afumătură. Textura este bogată și plină de gust, cu varza acră echilibrând perfect dulceața cepei și a carnii, iar orezul adăugând o notă de consistență.
Va invit sa accesati si alte retete pe carteadebucate.ro, cum ar fi conopida la cuptor.
Pasi de urmat
1 Done | Pregătirea verzei, cărnii și orezului:Varza murată se desface în foi și se spală în două ape reci, apoi se lasă să se scurgă într-o sită. Se taie varza în fâșii subțiri și se călește într-o cratiță mare, în care se încălzește 1 lingură de untură. Varza se călește timp de aproximativ 15-20 de minute, pe foc mediu, amestecând des, până când începe să se înmoaie. |
2 Done | În același timp, se curăță, se spală și se toacă mărunt cepele. Se încinge într-o tigaie mare 1 linguriță de untură și se adaugă ceapa roșie tocată, se adaugă un pic de sare de la început și se călește pe foc mediu până când devine translucidă. |
3 Done | După ce ceapa s-a înmuiat, se adaugă carnea tocată și se amestecă bine cu o lingură/spatulă, pentru a se desface. Carnea se călește împreună cu ceapa timp de 7-8 minute, amestecând frecvent, până când se schimbă culoarea complet, apoi se oprește focul. |
4 Done | Carnea se condimentează după gust cu sare, piper, cimbru, paprika dulce și chimen măcinat (dacă se dorește). |
5 Done | Se amestecă bine carnea cu condimentele și se lasă deoparte până când o vom folosi. |
6 Done | Odată ce varza acră a începtat să se înmoaie, se oprește focul și se condimentează varza cu piper măcinat după gust și mărar sau semințe de mărar (dacă se dorește). Nu adăugăm sare, pentru că varza este deja sărată. |
7 Done | Separat, într-o oală mică, fierbem în jumătate de litru de apă puțin sărată orezul, aproximativ 8-10 minute, apoi îl scurgem de lichid printr-o sită. |
8 Done | Asamblarea preparatului:Se încinge cuptorul și se setează la 190°C. |
9 Done | Se unge cu 1 linguriță de untură de porc o formă termorezistentă, eu am folosit o formă de jena cu dimensiunile de 24×36 cm. În aceasta vom asambla varza a la Cluj. În formă se întinde uniform 1/3 din cantitatea de varză și se presează ușor. |
10 Done | Peste stratul de varză se adaugă jumătate din cantitatea de orez fiert, într-un strat uniform, și se presează ușor. |
11 Done | După stratul de orez fiert, urmează un strat de carne, vom întinde ½ din cantitatea de carne tocată, într-un strat uniform. |
12 Done | Se continuă asamblarea la fel: peste primul strat de carne tocată, urmează încă un strat format dintr-o treime din cantitatea de varză, apoi un strat format din restul de orez fiert, un strat format din carnea tocată rămasă și, obligatoriu, un strat de afumătură, eu am folosit șuncă de casă tăiată în felii subțiri, se poate folosi kaizer sau cârnați afumați, neapărat tăiați subțire. |
13 Done | Ultimul strat va fi cu siguranță din varza rămasă (ultima treime), se va presa ușor preparatul și apoi se va distribui pe deasupra toată smântâna, care o vom întinde într-un strat uniform. |
14 Done | Varza a la Cluj se servește caldă. Cu toate că este, în esență, plină de smântână, după părerea mea e nevoie de și mai multă! Fără îndoială, este o mâncare de iarnă, când nu mai contezi caloriile și nici colesterolul! |